Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Δάσκαλε που δίδασκες...


Έτυχε πρόσφατα να δουλέψω σε ένα πρόγραμμα όπου ουσιαστικά καταμετρούσα κάποια δελτία συμμετοχής. Δεν χρειάζεται να σας πω λεπτομέρειες απλά σε αυτή την ενέργεια συμμετείχαν μαθητές δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου από διάφορα σχολεία της συγκεκριμένης περιοχής και μάζευαν κάποια κουπόνια. Τα 3 τμήματα που είχαν συγκεντρώσει τα περισσότερα θα είχαν και το αντίστοιχο έπαθλο.

Αφού αποχώρησαν λοιπόν οι περισσότεροι από την αίθουσα και ήταν η στιγμή που θα καταμετρούσα τα δελτία, μπήκε ένας δάσκαλος που αντιπροσώπευε ένα από τα τμήματα μαζί με μία μαθήτρια του.

Υπέθεσα πως κάτι θα ήθελε να ρωτήσει αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτός ο σκοπός του.
Ήθελε απλά να με "λαδώσει" να προσθέσω δελτία από τα άλλα παιδιά στα δικά τους. Ναι. Έτσι απλά.
Ποιος; Ο δάσκαλος! Μπροστά στη 12χρονη μαθήτρια του, η οποία είχε κάτσει με επίμονο ύφος κακομαθημένου κοριτσιού περιμένοντας να πάρει θετική απάντηση από εμένα.
Αφού λοιπόν του έδωσα φυσικά αρνητική απάντηση, εκείνος συνέχισε λέγοντας μου ότι αν τους κάνω αυτή την "εξυπηρέτηση" θα μοιραστούμε το έπαθλο.

Αυτή η ιστορία κράτησε περίπου μισή ώρα. Δεν ήθελα να τον προσβάλλω ειλικρινά γιατί ήταν το κοριτσάκι μπροστά και αφού κατάλαβαν πως τσάμπα περίμεναν, έφυγαν.

Δεν είμαι εδώ για να κάνω μαθήματα ηθικής αλλά για να περιγράψω αυτό το απαράδεκτο συμβάν.
Δεν γίνεται να δίνεις τέτοια παραδείγματα σε ένα παιδί, πόσο μάλλον όταν επαγγέλλεσαι εκπαιδευτικός.
Φυσικά, δεν θέλω να θίξω τους δασκάλους, πιστεύω να καταλαβαίνετε πως περιγράφω ένα μεμονωμένο συμβάν αλλά προσπαθώ να σας πω πως ακόμη και σε κάτι τόσο "μικρό" κάποιοι θέλουν να κάνουν την "απατεωνιά" τους.

Πέρα από αυτό, δεν θα ήταν τρομερά ανέντιμο να πάρει τα δελτία των άλλων παιδιών που με κόπο συγκέντρωσαν για να "κερδίσει" το τμήμα του; 

Αυτή είναι η αξιοκρατία; Ο σεβασμός στο συμμαθητή; 
Τι να κάνουμε μετά τα βιβλία αν αυτά που λένε μέσα δεν εφαρμόζονται πρώτα;

Υ.Γ Ναι ξέφυγα από beauty posts κτλ αλλά είναι καλό να μιλάμε και γι αυτά...

Kisses



4 σχόλια:

  1. Κι όταν λέω εγώ ότι υπάρχουμε τόσοι που περιμένουμε να δουλέψουμε και πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί υπάρχει τόοοση σαπίλα στα σχολεία, οι παλιοί φωνάζουν να μην γίνεται αξιολόγηση. Όχι ότι κι αυτή θα είναι αξιοκρατική αλλά τέλος πάντων...
    Συγχύστηκα τώρα! :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο Δεσποινάκι. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται αξιολόγηση απλά δεν συμφέρει προφανώς τους περισσότερους.

    Εγώ να δεις πόσο συγχύστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέσποινα σου έχω ένα βραβειάκι !!
    Πέρνα από το blog μου να το δεις
    http://linabeautyinsider.blogspot.gr/
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nice blog!και πολύ ωραία ανάρτηση Ελένη! πιστεψέ με έχω δει πολλούς κακούς καθηγητές και δασκάλους που αγνοώντας οτι διαπλάθουν χαρακτήρες απλά δίνουν το κακο παράδειγμα..τι κρίμα! Σε ακολουθώ τώρα (+ like FB), αν θες κάνε μια επίσκεψη και απο μένα, thanx! www.allurelab.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή